Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van mijn Santana vloer?

Het antwoord hangt af van twee factoren.

Factor 1: welke vloer kies je?

1 Klikvloer

Deze vloeren kregen vooraf een beschermende vernislaag. Deze vernislaag is zeer sterk en slijtvast en gaat tientallen jaren mee.

2 Kleefvloer

Hier hangt de levensduur af van de bescherming waarvoor je hebt gekozen: hoe beter de vloer na de plaatsing vernist werd, hoe langer hij meegaat. Anders gezegd: het is belangrijk dat je voldoende vernis aanbrengt en kiest voor de beste verniskwaliteit.

Factor 2: Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?

Op basis van onze ervaring kunnen we stellen dat – in de praktijk – onze vloeren een onbeperkte levensduur hebben in slaapkamers, badkamers en andere minder druk belopen ruimtes.

In andere kamers hangt de levensduur af van:

  • de initiële bescherming (zie Factor 1);
  • het onderhoud;
  • de intensiteit van het dagelijkse gebruik.

In de slaapkamer van een alleenstaande bejaarde wordt de vloer minder belast dan in de woonkamer van een jong gezin met kinderen. En bijgevolg zal ook de levensduur verschillen.

Kies tussen vloeren voor ‘thuisgebruik en ‘professioneel gebruik’

Speciaal voor ruimtes die drukker belopen worden, creëerde Santana tegels met een robuustere toplaag. Ze zijn perfect geschikt voor plaatsing in winkels, kantoren, hotels, … Je herkent deze vloeren aan het icoontje ‘professioneel gebruik’. Tegels die perfect bestand zijn tegen het normale thuisgebruik herken je aan het icoontje ‘thuisgebruik’. Je vindt deze vermeldingen op onze productfiches.

Neem de proef op de som

Breng eens een bezoek aan een Santana winkel.
Vraag in onze toonzaal hoeveel mensen er wekelijks over de vloer komen en hoe lang de vloer er al ligt. Vergelijk deze gegevens met je thuissituatie. Je staat versteld van de sterkte van onze vloeren.

Op welke ondergrond kun je de vloeren en wanden van Santana plaatsen?

Vloeren

Bekeken vanuit technisch standpunt, stelt Santana twee soorten vloeren voor:

  1. klikvloeren die ‘zwevend’ worden gelegd;
  2. kleefvloeren die je op de ondergrond verlijmt.

De vereisten voor de ondergrond zijn bij deze twee soorten verschillend.

1. klikvloeren

De klikvloeren kun je gemakkelijk ‘zwevend’ plaatsen boven op een bestaande vloerbekleding. Heb je bijvoorbeeld een kamer met een stenen vloer? Dan volstaat het om een plastiekfolie te leggen om eventueel opstijgend vocht tegen te houden.
De zwevende lamellen kun je zonder meer op de plastiekfolie plaatsen. Is de ondergrond lichtjes oneffen, dan kun je eerst nog een elastische tussenlaag leggen: een zogenaamde ‘polyfoam’. Deze tussenlaag vlakt de kleine oneffenheden uit.

2. kleefvloeren

Kies je voor verlijmde tegels? Dan moet je ondergrond volledig droog en perfect vlak zijn.

Wat wil dat concreet zeggen?

Dat je uiterst voorzichtig moet zijn in een nieuwbouw: de chape moet zeer goed uitgedroogd zijn. Dat je bij een verbouwing zeer vaak zult moeten egaliseren. Dat wil zeggen dat er een dun laagje wordt aangebracht om de vloerbekleding effen te maken. Egaliseren is specialistenwerk.

Wanden

Ook onze wanden bestaan uit kurktegels die je vastlijmt. Hier geldt hetzelfde principe als bij de vloeren: werk op een vlakke en droge ondergrond.

Let op wanneer je wandkurk plaatst.
Het pleisterwerk moet blijvend droog zijn.
Het pleisterwerk moet van goede kwaliteit zijn, want bij het plaatsen moet je elke tegel goed aankloppen met een houten of rubberen hamer.
Op vochtige muren kun je geen kurk plaatsen. Gaat het om een tijdelijk vochtprobleem? Dan moet de muur eerst drogen. Is er een blijvend probleem (bijvoorbeeld opstijgend vocht)? Pak dan eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan.
Op oneffen muren (bijv. faience in een badkamer) is het niet mogelijk om rechtstreeks wandkurk te plaatsen. Vlak de faience eerst uit of plaats een gipswand (bijv. gyproc)voor de faience.

TIP

Bespreek de technische kant van je kurkplaatsing uitvoerig met onze verkopers. Ze zijn specialisten en zullen je graag adviseren. Weten zij niet meteen het antwoord? Dan kunnen ze terugvallen op gespecialiseerde technici in onze hoofdzetel. Je krijgt dus altijd een deskundig antwoord op je vraag.

Hoeveel kost een Santana vloer?

Hou rekening met twee factoren die mee de prijs betalen:

  1. Kies je een klik- of kleefvloer?
  2. Plaats je zelf of kies je voor plaatsing door Santana?

Kies je een klik- of kleefvloer?

1 Klikvloer

Santana stelt een ruim gamma zwevende kurkvloeren met kliksysteem voor. Deze vloeren zijn zeer eenvoudig te plaatsen. De prijsopbouw is dan ook zeer simpel: naast de noodzakelijke folie en een paar technische benodigdheden, omvat hij alleen de kost van de vloerplaten.
We bieden deze platen aan per doos van 8 stuks. De prijs varieert van 49 tot 59 euro per m² (incl. 21% btw).

2 Kleefvloer

Technisch is dit systeem wat ingewikkelder. Voor een correcte prijsbepaling moet je dan ook rekening houden met meerdere elementen:

vloertegels

We stellen tientallen vloeren voor in verschillende kleuren en formaten. De prijzen schommelen tussen ongeveer 25 en ongeveer 65 euro per m² (incl. 21% btw).

lijm en vernis

De tegels worden verlijmd met contactlijm en nadien beschermd met een speciale vernis. Deze beide producten kosten samen 10 à 15 euro per m² (incl. 21% btw).

egalisatie

Een kurkvloer lijm je op een perfect vlakke ondergrond. In de meeste gevallen moet er daarom eerst een laagje egaline worden aangebracht. De dikte van het laagje hangt af van de toestand van je vloer. De prijs varieert in functie van de dikte, daarom kunnen we er moeilijk een cijfer op plakken. Hou wel rekening met de kosten voor de egalisatie wanneer je een budget opmaakt.

Plaats je zelf of kies je voor plaatsing door Santana?

1 Zelf plaatsen

Onze zwevende vloeren met kliksysteem kun je makkelijk zelf plaatsen. Om met succes een verlijmde kurkvloer te plaatsen, moet je al een ervaren doe-het-zelver zijn. Hoe dan ook, wanneer je bij ons je kurk aankoopt en meeneemt, betaal je het klassieke btw-percentage van 21%.

Laten plaatsen tegen verminderd btw-tarief

Kies je ervoor om de plaatsing aan ons over te laten? En is je woning ouder dan 5 jaar? Dan mogen we een btw-percentage van 6% op de werken en de producten hanteren. Met andere woorden, alle producten worden ongeveer 15% goedkoper wanneer je ze door ons laat plaatsen. Met dat prijsverschil financier je een flink stuk van de meerkost. Zo ben je niet alleen zeker van een perfecte plaatsing. Ook het totale kostenplaatje valt best mee!

Heeft Santana een eigen plaatsingsdienst?

Zeker. Onze specialisten kom graag langs om je vloeren en wanden te plaatsen.

Verminderd btw-percentage van 6%

Santana is een geregistreerd aannemersbedrijf. In woningen van minstens 5 jaar oud mogen we het verlaagde btw-percentage van 6% aanrekenen op de diensten en de goederen. Je kurk wordt dus een pak goedkoper wanneer je hem door ons laat plaatsen. Met het geld dat je bespaart, betaal je al snel een heel stuk van het werk dat we bij jou komen doen.

Twijfel je tussen zelfplaatsing of plaatsing door ons? Vraag gerust aan onze verkoper om de twee mogelijkheden uit te rekenen. Met de computer is dat zo gebeurd!

Hoe verloopt een plaatsing door Santana?

Stap 1: Werfbezoek

Een paar weken voor de plaatsing komt één van onze werfspecialisten bij je langs. Hij bekijkt samen met jou de situatie en geeft je een heleboel praktische tips. Hij maakt een uitgebreid verslag op, zodat Santana de werken optimaal kan inschatten en voorbereiden.

Stap 2: Voorbereidende werken

Wil je graag een vloer of wand van Santana plaatsen, maar moeten er nog ingrijpende voorbereidende werken gebeuren? Moet er bijvoorbeeld nog een wand worden geplaatst? Dan brengen we je graag in contact met de juiste vaklui. Leg je specifieke vraag voor aan onze verkoper. Hij helpt je graag verder.

Minder drastische voorbereidende werken, zoals het egaliseren van de huidige vloer, laten we zelf uitvoeren. Met andere woorden: jij sluit een overeenkomst met Santana en wij sturen een vakman die de klus klaart, volgens onze normen en onder onze verantwoordelijkheid.

Stap 3: De plaatsing zelf

1 klikvloeren

Het plaatsen van zwevende vloeren besteden we uit aan gespecialiseerde en ervaren schrijnwerkers. Deze onderaannemers werken onder onze verantwoordelijkheid.

2 kleefvloeren

Het plaatsen van verlijmde vloeren en wanden gebeurt in principe door onze eigen plaatsers.
Ook in druk belopen ruimtes als de woonkamer of de keuken kun je met een gerust hart een Santana vloer leggen. De vernis waarmee Santana zijn kurkvloeren behandelt, biedt een prima bescherming tegen intensief gebruik.

Wanden

Voor Santana wanden geldt hetzelfde als voor de vloeren: ze hebben hun plaats in elke ruimte. Volwaardige wandbekleding in de badkamer? Decoratief accent in de woonkamer? Of isolerend prikbord in een studeerkamer of bureau? Het kan allemaal!

Een bezoek aan onze winkels inspireert je

In de Santana winkels vind je levensecht ingerichte kamers. Je ziet en voelt er wat vloeren en wanden van Santana kunnen betekenen in jouw slaapkamer, kinderkamer, badkamer, woonkamer of keuken.
Onze filiaalhouders gidsen je met plezier doorheen ons gamma. Sommige vloeren zijn ideaal voor vochtige ruimtes, terwijl andere dan weer uitblinken in slijtvastheid. Onze specialisten helpen je om altijd de juiste keuze te maken.

In welke ruimtes kunnen de vloeren en wanden van Santana worden geplaatst?

Goed nieuws: vloeren en wanden van Santana kunnen letterlijk in elke ruimte van je woning.

Vloeren

Alle Santana vloeren zijn gemaakt uit het nobele natuurproduct kurk. Omdat kurk zo comfortabel (warm en zacht) is, vind je de meeste Santana vloeren op kinderkamers en slaapkamers. Op je blote voetjes of voeten op een kurkvloer lopen is immers een unieke sensatie.
Kurk is ook waterbestendig en kan dus perfect in de badkamer.
Ook in druk belopen ruimtes als de woonkamer of de keuken kun je met een gerust hart een Santana vloer leggen. De vernis waarmee Santana zijn kurkvloeren behandelt, biedt een prima bescherming tegen intensief gebruik.

Wanden

Voor Santana wanden geldt hetzelfde als voor de vloeren: ze hebben hun plaats in elke ruimte. Volwaardige wandbekleding in de badkamer? Decoratief accent in de woonkamer? Of isolerend prikbord in een studeerkamer of bureau? Het kan allemaal!

Een bezoek aan onze winkels inspireert je

In de Santana winkels vind je levensecht ingerichte kamers. Je ziet en voelt er wat vloeren en wanden van Santana kunnen betekenen in jouw slaapkamer, kinderkamer, badkamer, woonkamer of keuken.
Onze filiaalhouders gidsen je met plezier doorheen ons gamma. Sommige vloeren zijn ideaal voor vochtige ruimtes, terwijl andere dan weer uitblinken in slijtvastheid. Onze specialisten helpen je om altijd de juiste keuze te maken.

Kan ik zelf vloeren en wanden van Santana plaatsen?

Vloeren

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen onze klik- en kleefvloeren.

1 Klikvloeren

Dankzij het handige kliksysteem kun je deze zwevend geplaatste vloeren gemakkelijk zelf leggen. Veel gereedschap heb je hiervoor niet nodig. Ben je een beetje handig? Dan heb je de klus zo geklaard. Bovendien begeleidt Santana je met raad en daad. De zwevende vloeren zijn voorzien van een handig kliksysteem.

2 Kleefvloeren

Voor het plaatsen van de verlijmde Santana tegels moet je iets handiger zijn. Er komt immers meer bij kijken:

de tegels inlijmen met contactlijm;
de tegels grondig aankloppen met een houten hamer;
de vloer nadien verschillende keren vernissen, …

Het meest delicate werkje staat echter niet in de opsomming. Er is immers veel kans dat je de ondergrond eerst moet egaliseren. Santana kleefvloeren mag je immers enkel verlijmen op een perfect vlakke ondergrond.

Samengevat: een ervaren doe-het-zelver kan dit zelf als hij/zij op een vlakke en droge ondergrond kan beginnen werken. Moet de ondergrond geëgaliseerd worden? Doe dan een beroep op een specialist.

Wanden

De aanpak is vergelijkbaar met die van kleefvloeren. Zelf Santana wandkurk plaatsen is iets voor ervaren doe-het-zelvers.

Santana adviseert en installeert

1 Advies

Onze ervaren verkopers hebben meestal zelf al verschillende keren vloeren en wanden van Santana geplaatst. Zij weten dan ook waarover ze praten als ze je advies geven. Ze tonen je in hun showroom ook graag hoe de vloeren en wanden geplaatst zijn. Handig, want een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kom je de goederen ophalen? Ook dan krijg je van onze medewerkers duidelijke plaatsingsinstructies mee.

2 Eigen plaatsingsdienst

Onze specialisten nemen het werk geheel of gedeeltelijk uit je handen. Alleen egaliseren? Of de volledige plaatsing voor hun rekening nemen? Aan jou de keuze.

Hoe dik is mijn Santana vloer?

Klikvloeren

1. zwevend geplaatste klikvloeren met kurkfineer

Deze vloeren bestaan uit afzonderlijke platen die je in elkaar klikt. Ze hebben een dikte van 10,5 mm (iets meer dan een cm). Je hoeft de ondergrond niet vooraf te behandelen, de totale dikte van je vloer bedraagt dus 10,5 mm.

2. zwevend geplaatste klikvloeren met houtfineer

Ook deze vloeren bestaan uit verschillende platen die je in elkaar klikt. Ze zijn iets dikker dan de versie met kurkfineer. De totale dikte is 12 mm.

Praktische gevolgen

Ben je aan het verbouwen en kies je voor het comfort van een zwevende kurkvloer?
Denk dan aan volgende praktische zaken:
Combineer je de nieuwe vloer met je bestaande plinten of opteer je voor nieuwe Santana plinten?
Kies ook bijhorende profielen in de Santana winkel.
Vraag eventueel informatie aan de Santana filiaalhouder over het inkorten van deuren en deurlijsten. Hij helpt je graag op weg.

Kleefvloeren

Op enkele uitzonderingen na, zijn al onze vloertegels 4 mm dik. Meestal is het nodig om de ondergrond eerst te egaliseren. Met een speciaal mengsel worden kleine oneffenheden uitgevlakt. De laag egaline is in principe 3 mm dik. Reken dus voor egaline + tegel een totale dikte van 7 mm.

Praktische gevolgen

We raden nieuwbouwers aan om tijdig te beslissen of ze al dan niet een verlijmde Santana vloer gaan leggen. Stel dat het over een badkamer gaat. De totale dikte van egaline + tegel is 7 mm. Kies je echter voor een stenen badkamervloer? Dan bedraagt die totale dikte al snel een paar centimeter!

Als je vooraf je keuze maakt, kun je de juiste instructies geven aan de mensen die de chape gieten. Zo eindig je na het plaatsen van de vloerbekleding op het juiste niveau.

Kan mijn Santana vloer verkleuren?

Je Santana vloer is gemaakt uit het natuurproduct kurk. Zoals alle natuurproducten kan kurk verkleuren onder invloed van de UV-stralen in het zonlicht. Terwijl hout bijvoorbeeld donkerder wordt door de zonnestralen, gaat kurk er juist lichter uitzien. Dit is typisch voor heel wat ecologisch verantwoorde materialen. De verkleuring geeft je vloer of wand een patina die een synthetisch materiaal nooit evenaart.

De meeste Santana klanten appreciëren deze evolutie van hun vloer- of wandkurk. We informeren je bij Santana vooraf altijd zo goed mogelijk over dit natuurlijk fenomeen. Vraag gerust meer info aan je Santana filiaalhouder.

Wil je zo weinig mogelijk verkleuringseffect?

Kies een vloer of wand die behandeld is met dekkende verf

Bij een vloer of wand die behandeld is met een dekkende verf zal je nauwelijks een verkleuring van de kurk vaststellen. Het is immers de kurk zelf die kan verkleuren. De kleurlaag evolueert niet mee.

Denk vooruit en laat de toekomstige kleur inschatten

Plaats je je vloer of wand in een ruimte waar veel rechtstreeks zonlicht binnenvalt? Dan kies je best een vloer die in de winkel iets donkerder is dan de door jou gewenste kleur. De vloer wordt immers vanzelf lichter. Zo krijgt je kurk de kleur die je wou. Met een mooi patina. Je Santana filiaalhouder vertelt je hier graag meer over

Probeer fel zonlicht te breken

In een kamer met gordijnen wordt het zonlicht ‘gefilterd’. Resultaat: minder verkleuring.

Hou rekening met dit effect bij het (her)schikken van je meubels

Onbedekte vloeren kunnen geleidelijk lichter geworden. Op de plekken waar je meubels staan, is de kurkvloer dan donkerder. Verplaats af en toe je meubels, dan vermijd je al te bruuske overgangen.

Kan een Santana kurkvloer in combinatie met vloerverwarming?

Ja, dat kan zeker. We geven je meteen een aantal praktische tips mee om het comfort van kurk en vloerverwarming optimaal te combineren.

Praat er vooraf over met je installateur

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarming. We kunnen hier onmogelijk een overzicht geven van alle types en de meest aangewezen werkwijze voor elk type. Daarom is het belangrijk dat je de aanwijzingen van je fabrikant en leverancier opvolgt. Zij kennen de installatie die je koos door en door.

Hou rekening met deze grenswaarden

De vloertemperatuur mag niet hoger dan 28 °C oplopen. Het vermogen van de verwarmingsbuizen van je vloerverwarming mag maximaal 60 W/m² bedragen.

Vermijd temperatuurverschillen

Best is dat de ondergrond een gelijkmatige temperatuur heeft. Zijn er zowel koude als warme gedeelten in de ruimte met vloerverwarming? Dan kan dat leiden tot spanningen in je Santana kurkvloer.

Hou de luchtvochtigheid in de gaten

Het is mogelijk dat de naden tussen de verschillende tegels zich aftekenen doordat de kurktegels lichtjes uitzetten onder invloed van de warmte. Je beperkt dit effect door ervoor te zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid in huis voldoende hoog is (ongeveer 55%).

Schakel de verwarming twee dagen voor de plaatsing uit

Schakel de vloerverwarming minstens twee dagen voor het plaatsen van de Santana kurkvloer uit. Het plaatsen verloopt best wanneer zowel de kurkvloer als de kamer dezelfde temperatuur hebben.

Waarop moet je letten bij het opstarten van je vloerverwarming na de plaatsing?

De eerste twee weken na de plaatsing van je Santana kurkvloer laat je de installatie best niet op volle kracht draaien:
de eerste week laat je ze 12 uur per dag draaien op een zo laag mogelijke temperatuur.
de tweede week mag ze al volledige dagen draaien en mag je de temperatuur wat opvoeren.
vanaf de derde week kun je de installatie gewoon gebruiken.

Is mijn kurken vloerbekleding bestand tegen indrukken?

Bij deze vraag hoort een genuanceerd antwoord.

Kurken vloerbekleding is ‘zacht’

Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen ‘harde’ en ‘zachte vloerbekleding’. De Santana vloeren behoren tot de categorie “zachte vloerbekleding”. Net als vasttapijt en vinyl. Deze vloerbekleding kun je in zekere mate samendrukken. Met ‘harde vloerbekleding’ – stenen vloeren bijvoorbeeld – kun je dat niet.

De eisen die we aan een zachte vloerbekleding stellen moeten realistisch zijn. We mogen er niet hetzelfde van verwachten als van een stenen vloer. Concreet: kurken vloerbekleding kan in zekere mate worden ingedrukt. Zware voorwerpen waarvan het gewicht op een kleine oppervlakte rust (bijvoorbeeld een zware kast op dunne poten), kunnen dus sporen of indrukken nalaten.

Kurken vloerbekleding is elastisch

Kurk is een elastisch materiaal. Denk maar aan de stop van een wijnfles. Heb je een fles ontkurkt, dan zie je dat kurk zijn oorspronkelijke volume weer aanneemt. Hierdoor krijg je hem moeilijk weer in de flessenhals.

Deze elasticiteit zorgt ook voor het unieke loopcomfort van onze vloerbekleding. Je ervaart die sensatie bij elke stap. Zeker wanneer je met je blote voeten op een Santana vloer loopt.

Door de elasticiteit zal kurken vloerbekleding die plaatselijk werd ingedrukt door een zwaar voorwerp zich in zekere mate herstellen.

Verschil tussen klik- en kleefvloeren

klikvloeren

Onze zwevende vloeren met kliksysteem zijn in Portugal behandeld met een bijzonder stevige vernis. Je vloerbekleding is op die manier uitstekend beschermd tegen alle aspecten van het dagelijks gebruik, onder meer tegen indrukken.

kleefvloeren

De verlijmde tegels worden pas beschermd nadat ze geplaatst zijn: de gloednieuwe kurken vloerbekleding krijgt dan verschillende vernislagen mee. Hier geldt als vuistregel dat de bescherming afhangt van de soort vernis en van de aangebrachte hoeveelheid. Gebruik je met andere woorden een voldoende grote hoeveelheid van de beste Santana vernis, dan is je vloer prima beschermd. De kans dat je indrukken van meubels ziet is dan wel erg klein.

Verschil tussen vloeren voor ‘thuisgebruik’ en ‘professioneel gebruik’

Santana vervaardigt ook vloeren die speciaal gemaakt zijn om weerstand te bieden aan extreme omstandigheden. Deze kun je perfect gebruiken in ruimtes die druk belopen worden. In winkels bijvoorbeeld. Of in vergaderzalen, aan recepties, op hotelkamers. Deze vloeren herken je aan het icoontje ‘professioneel gebruik’. Tegels die bestand zijn tegen het normale thuisgebruik herken je aan het icoontje ‘thuisgebruik’. Je vindt deze vermeldingen op onze productfiches.

Overtuig jezelf in een Santana winkel

In onze winkels liggen natuurlijk overal Santana vloeren. Die zijn behandeld met dezelfde vernissen die we ook aan jou aanbevelen. Vraag gerust aan onze verkoper om een van de zware bureaus of kasten in onze winkels een beetje te verplaatsen. Je zult zien dat de indrukken zeer beperkt zijn.

Mag een klikvloer zonder PE-folie geplaatst worden?

Neen, want de PE-folie zorgt niet enkel dat er geen vocht uit de ondergrond in de vloer komt, maar geeft de kans aan de vloer om te bewegen!
Vooral bij de klikvloeren met een kurkonderlaag in combinatie met een kurkonderlaag op rol (alle diktes) kan dit voor problemen zorgen. Beide zijn even ruw waardoor de panelen geblokkeerd worden en onvoldoende kunnen bewegen.
Bij een kurkonderlaag is het steeds beter om eerst kurk te plaatsen, vervolgens PE-folie en dan pas de vloer.
In geval van restvocht is het zelf beter om 2 lagen plastiek te gebruiken: plastiek, kurk, plastiek, vloer.

Is mijn Santana vloer ecologisch verantwoord?

De vloeren en wanden van Santana zijn uitermate ecologisch.
Ze zijn gemaakt uit een nobel natuurproduct, kurk.
Van oogst over productie tot plaatsing wordt rekening gehouden met het milieu:

Kurkoogst: onschadelijk voor de natuur

Kurk is afkomstig van de kurkeik, de Quercus suber. Deze boom groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De bast van de kurkeik kan worden verwijderd. Hij groeit dan opnieuw aan, waarna hij weer kan worden verwijderd. En dit gaat zo maar door.
Dit ontschorsingsproces is helemaal niet schadelijk voor de bomen. Het kan om de 9 jaar herhaald worden. De kurkeiken worden honderden jaren oud.

Als grondstof voor zijn vloeren en wanden gebruikt Santana dus een natuurproduct dat op een milieuvriendelijke manier wordt gewonnen. Voor hout ligt dat bijvoorbeeld helemaal anders, voor plankenvloer … sterven bomen.

Productieproces

Om vloeren en wanden te produceren perst Santana kurkkorrels samen. Door dit procedé wordt de “massa” van de tegels verkregen. Het samenpersen gebeurt bij hoge temperatuur. Hierbij komen natuurlijke harsen vrij. Die laten de korrels al enigszins aan elkaar kleven. Toch is er nog een extra bindmiddel nodig om kwaliteitstegels te krijgen. Santana gebruikt een onschadelijk ecologisch bindmiddel.

Plaatsing: watergedragen lijm en vernis

Santana gebruikt bij de plaatsing watergedragen lijm en vernis. Dat wil zeggen dat de actieve stoffen opgelost zijn in water. Dus niet – zoals vaak bij lijm en vernis het geval is – in een schadelijk solvent. Bij het drogen van de lijm en de vernis komt dus ook alleen maar water vrij.

Conclusie

Zoek je een ecologische vloer- of wandbekleding? Dan zit je goed bij Santana. Kiezen voor kurk, … is dus kiezen voor een milieuvriendelijk natuurproduct