Planten in huis, da’s leven in huis – ook in de winter!

blog 31 origineel - kopie

De temperaturen buiten duiken onder het vriespunt, de nachten zijn langer dan de dagen: het is officieel winter. Het seizoen bij uitstek om het binnenshuis ultragezellig te maken. Kerstdecoratie, kaarsen, warme dekentjes – the whole shebang. Maar wat je misschien over het hoofd ziet in de winter, zijn planten in huis. Groen geeft je woning – ook in de kille wintermaanden – een jonge, levendige, bruisende uitstraling. Benieuwd hoe je dat het best aanpakt? Lees verder!

Klassiek wintergroen

Kriebelt het bij jou elk jaar om de kerstdecoratie boven te halen en je huis op een originele en gezellige manier te versieren? Dan ben je vast gewonnen voor wat wintergroen. Keuze troef:

  • Groene sparren- of dennentakjes in een glazen bokaal of vaas zijn origineel, trendy én levendig. Kerstiger dan hulst kan niet.
  • Een groen-rode kerstkrans is erg klassiek, maar je kunt ook de moderne toer op door hulst te combineren met witte kaarsen, sterretjes of linten.
  • Leg tientallen dennenappels in een schaal, mand of vaas. Tip: geef de dennenappels een feestelijk kleurtje door de tipjes in de witte verf te dompelen of ze subtiel met goud- of zilverspray te besproeien.
Creative diy hobby. Handmade craft christmas decoration, balls and garland

Planten in huis: kies voor onverwoestbare kamerplanten

A variety of small cactus plants in a pot

Groenblijvende plantjes in huis. Ook buiten de kerstperiode kunnen planten in huis je interieur opfleuren. En dat is niet eens moeilijk. Bepaalde planten zijn namelijk onverwoestbaar! Cactussen, bijvoorbeeld, blijven een hele winter mooi en gezond met een minimum aan verzorging. 

Andere planten die weinig aandacht nodig hebben en toch fris en groen blijven, zijn de sanseveria, de areca-palm en verschillende ficus-soorten. Geef ze een plaatsje op de vensterbank of op een andere lichte plek waar ze goed gedijen en geniet een hele winter – of een heel jaar! – van gezellig groen in huis.

Tip: ken je ‘epifyten’ of luchtplanten? Dit zijn kleine plantjes die hun voedingsstoffen uit de lucht halen en dus zelfs geen ondergrond nodig hebben. Je legt ze gewoon ergens op een lichte plek, en klaar. De plantjes gaan makkelijk jaren mee!

Dé trend van het moment? Een groenkamer!

Allemaal goed en wel, denk je misschien, maar volstaan enkele kamerplanten om winterdipjes af te wenden en je een zalig buitengevoel te geven in het comfort van je woning? Misschien niet. Maar ook daar bestaat een oplossing voor. Zegt een groenkamer je wat? Da’s een ruimte in huis die perfect is afgestemd op jouw comfort en dat van je planten. Ze is warm en licht, en zowel groene als bloeiende planten gedijen er geweldig.

Maar een groenkamer is meer dan dat. Ze staat in het teken van een grotere trend om de natuur in huis te halen. Almaar meer mensen kiezen bewust voor een interieur dat duurzaam en natuurlijk aanvoelt. Met leuke plantjes, zeker, maar ook met natuurlijke verfkleuren en ecologische materialen die zacht en authentiek aanvoelen.