Op blote voeten rondlopen in huis is gezond!

Op blote voeten lopen. De ene zou het nooit van z’n leven doen, terwijl de andere de schoenen onmiddellijk uittrapt bij thuiskomst. Voor de liefhebbers van blootvoets rondlopen is er alvast goed nieuws: het voelt niet alleen aan als een bevrijding, maar het is nog eens gezond ook!

De wereld ontdekken met je voeten

We kunnen spreken van een ware herontdekking: de laatste jaren gaan er almaar meer stemmen op schoeisel af en toe achterwege te laten. Zo zijn blotevoetenpaden in natuur- en recreatiegebieden bijzonder populair. Het concept? Je wandelt blootvoets over een natuurpaadje met verschillende ondergronden. Enkele meters over zand, dan door lang gras en dan weer door water. Zo’n blotevoetenpad is pret gegarandeerd, maar het is ook educatief, zeggen voorstanders. Je herontdekt namelijk spelenderwijs hoe de wereld onder je voetzolen aanvoelt – en dat je heus niet doodgaat van wat zand tussen je tenen!

Op blote voeten lopen is gezond

Daar komt nog eens bij dat het volgens wetenschappers gezond is om blootvoets rond te lopen. Je voeten kunnen ademen, waardoor je minder snel last krijgt van veelvoorkomende kwaaltjes. Bovendien krijgen kinderen die van jongs af aan regelmatig barrevoets gaan sterkere en flexibelere voeten.

Verwen je voeten binnenshuis

Meer dan genoeg redenen dus om ook thuis – waar je gelukkig niet door zand of modder moet – je schoenen af en toe links te laten liggen. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste vloer in huis halen. Wie graag blootvoets gaat, heeft het meeste plezier van zachte en warme vloertypes.

Steen voelt koud aan en ruwe natuursteen is sowieso niet zo’n pretje voor je voetzolen. Houten vloeren zijn evenmin ideaal, al is een heel verfijnde parketvloer doorgaans wel lief voor je voeten. Als je van tapijt houdt, kies je het best voor een extra zacht tapijt en niet voor sisaltapijt, dat te ruw is voor je voetzolen.

De ideale vloerbekleding is zacht, warm en een tikkeltje flexibel. Kurk is de vloer bij uitstek voor wie graag op blote voeten rondloopt, omdat het altijd warm aanvoelt en geen ruwe kantjes heeft. Santana-kurkvloeren nemen de omgevingswarmte op en houden die vast, wat ze ideaal maakt voor slaap- en badkamers, waar je heel vaak op blote voeten loopt