Laminaat? Als slimmerik kies je voor het betere alternatief: kurk

Laminaat is een echte klassieker in vloerbekleding. Laminaatvloeren hebben dan ook een aantal voordelen: gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden, krasbestendig, geschikt voor het hele huis, … Met een kurkvloer geniet je dezelfde voordelen. Je krijgt er zelfs nog verschillende bovenop.

Stiller dan laminaat

De ondervloer van laminaat is gemaakt van melamine. Een dun laagje papier met een dun laagje kunsthars. Totale dikte: 0,1 millimeter. De ondervloer van kurk is gemaakt van … kurk. Dikte: minstens 1,2 millimeter. En kurk dempt het geluid. Combineer dat met een laag vinyl – een veerkrachtige kunststof – en je krijgt een fluisterstille vloer, zoals onze Silentwood Resista. Het vervelende tikgeluid van schoenen? Dat hoor je bijna niet meer.

Zachter dan laminaat

Laminaat leggen? Dat doe je op een harde ondergrond. Ook de planken zelf zijn hard. Bij een kurkvloer speelt de combinatie kurk – vinyl opnieuw in zijn voordeel. Ook kurk is veerkrachtig – duw een wijnkurk maar eens samen. Dat zorgt ervoor dat een kurkvloer veel zachter is dan laminaat. Zodra je erover loopt, wil je geen andere vloerbekleding meer. 

Ecologischer dan laminaat

Een laminaat vloer bestaat uit 2 samengeperste materialen: papier en houtvezels. Voor allebei moeten bomen gekapt worden. Een kurkvloer zoals Silentwood Resistenza wordt gemaakt van de schors van een kurkeik, die dankzij die oogst beter kan groeien en tot 200 jaar kan worden. Een meer ecologische vloer dan kurk bestaat niet. Ga je bewust op zoek naar ecologische materialen? Onze Eco-vloeren bestaan volledig uit kurk. Kijk maar even naar onze klikvloeren Silentwood Eco en Cork-Clic Eco. Dankzij die 100% kurk stoten ze ook water af en kun je ze perfect in je badkamer plaatsen.

Silentwood Resistenza
Silentwood Eco
Cork-Clic Eco

Warmer en energievriendelijker dan laminaat

Een ander voordeel van kurk? Kurkkorrels nemen warmte op en houden die ook lang vast. Daardoor isoleert kurk beter dan eender welk ander materiaal. Zodra je een kurkvloer in huis hebt, merk je dat aan je energiefactuur. In positieve zin. Die warmte van kurk voel je ook letterlijk. Loop je graag op blote voeten of je kousen rond? Dan is kurk dé vloer die je moet leggen. Over laminaat plaatsen denk je dan best nog even goed na.

Sterker dan laminaat en even gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden

Wil je laminaat kopen om je trap te bekleden? Hou er dan rekening mee dat je elke trede moet afwerken met een trapneus, een profiel om de hoek van je treden te beschermen. Onze Silentwood Resista-tegels met afmetingen die zijn aangepast aan de breedte en diepte van een traptrede, zijn dankzij het sterke vinyl stevig genoeg om je trap af te werken. Daardoor hoef je geen extra geld uit te geven aan beschermde profielen.

Ook in plaatsing en onderhoud hoeft kurk niet onder te doen voor laminaat. Net als kliklaminaat bestaan er kurkvloeren met een gemakkelijk kliksysteem. Onderhoud? Meer dan een vochtige doek heb je niet nodig.

Benieuwd naar de designs en kleuren van kurkvloeren? Vraag gratis onze inspiratiegids aan.

Het verschil tussen kurk en laminaat zien en voelen? Vind een Santana-showroom in je buurt.