Kleuren kiezen voor je woonkamer: hoe ga je te werk?

Kleur speelt een onmiskenbare rol in ons dagelijkse leven. Het beïnvloedt ons humeur en bepaalt voor een groot deel de sfeer in onze woning. Zie je het leven graag door een roze bril of ga je voor een neutraal kleurenpalet met een hip accent? We helpen je graag kleur te bekennen met ons kleuradvies voor de woonkamer.

Het grote plaatje

Wil je de woonkamer een kleurtje geven of ze een nieuwe vloer aanmeten? Tenzij je van een leeg canvas vertrekt of alles wil vervangen, moet je rekening houden met de kleuren van je bestaande meubelen en decoratie. Stel dat je meubelen hebt in opvallende kleuren, dan combineer je die best met een neutrale kleur voor je vloer en muren. Heb je vooral donkere meubelen? Combineer ze dan met een lichte kleur. Overmatig gebruik van eenzelfde kleur of tint zal ervoor zorgen dat de ruimte te druk aanvoelt. Hanteer eventueel de 60-30-10-regel. Die verdeelt je woonkamer als volgt:

  • 60% in een dominante kleur,
  • 30% in een complementaire kleur,
  • 10% in een accentkleur.

Inspelen op het gevoel

Je hebt vast wel een lievelingskleur die je graag laat terugkomen in je interieur. Heb je er ook al eens bij stilgestaan wat het psychologisch effect van die kleur is? Blauw en groen zijn kleuren die kalmte oproepen en bijdragen aan een betere concentratie. We associëren die kleuren namelijk met de natuur, wat onze geest tot rust brengt. Zwart straalt dan weer autoriteit uit, terwijl rood de kleur van passie is en energie opwekt.

Aardetinten zijn een populaire keuze voor de woonkamer. Bruin staat immers voor veiligheid en past bij vrijwel in alle stijlen, van klassiek tot landelijk en modern. Bovendien laat het zich moeiteloos combineren met andere kleuren. Houd je het liever clean? Combineer dan verschillende tinten wit en grijs: gebroken wit voor de muren en een lichtgrijze vloer geven de kamer een luchtige en ruime uitstraling. Creëer diepte met een accentmuur in een donkere tint. Wat dacht je bijvoorbeeld van een accentmuur in kurk? Onze Designed Cork-collectie omvat verschillende warme en donkere tinten die de looks van natuursteen combineren met de warmte van kurk.

Verlies het optisch effect niet uit het oog

Kleur heeft een magisch effect. Niet alleen op ons humeur maar ook op het ruimtegevoel. Een kleine ruimte oogt snel veel ruimer wanneer je lichte kleuren gebruikt. In een grote kamer kun je dan weer een geborgen gevoel creëren met donkere, warme tinten. Zo kun je voor de vloer in een grote ruimte kiezen voor een warme houtkleur. Een lichte vloer, maar ook bleke muren en een wit plafond, zullen de ruimte dan weer optisch vergroten.

Nog een laatste tip: kleur verandert door de lichtinval. Bekijk kleurstalen steeds bij verschillende soorten licht (daglicht, kunstlicht, …) zodat je weet welke indruk de kleur maakt doorheen de dag.

Kleuradvies op maat van jouw interieur

We nodigen je graag uit in onze winkels waar je terecht kan voor persoonlijk kleuradvies. Onze Santana consulenten helpen je op weg naar het ideale kleurenschema. Maak meteen je afspraak voor kleuradvies op maat.