Gezonder en gelukkiger dankzij ecologisch wonen

Geen woorden worden de laatste jaren zo vaak in de mond genomen door producenten en verkopers van zowat alles dan ‘ecologisch’, ‘duurzaam’ en ‘milieuvriendelijk’. En na verloop van tijd vraag je je dan misschien af wat dat allemaal nog betekent.

Ecologie wordt weleens misbruikt om spullen te verkopen. En dat terwijl de filosofie van duurzame ontwikkeling eigenlijk écht wel zinvol is. Ze helpt ons niet alleen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en meer natuur over te houden, maar ook om gezonder en bewuster te leven. En misschien moeten we daar nog aan toevoegen: gelukkiger.

Volg even mee!

Duurzaamheid kritisch benaderen

Een ecologisch huis bouwen en een milieuvriendelijk interieur inrichten: het begint allemaal bij een kritische blik. Veel producenten prijzen hun materialen en producten aan als ecologisch, maar natuurlijk is niet elk product even groen.

Vraag daarom altijd naar de precieze ecologische kwaliteiten van de materialen. Zijn ze gemaakt van natuurlijke, gezonde materialen? Zijn ze gewonnen uit hernieuwbare bronnen? Worden ze op een energiezuinige manier verwerkt? Is er sprake van fair trade? Enzovoort. Duurzaamheid bestaat altijd uit meerdere aspecten en je kunt materialen pas beoordelen als je het hele plaatje kent.

Een ecologisch interieur inrichten

1. Een degelijke woning

Hoe ecologisch je ook probeert te leven – vegetarisch eten, naar het werk fietsen, … – zonder goed geïsoleerde woning kom je er niet. Een stevige, droge en luchtdichte woning verbruikt nu eenmaal veel minder energie en is gezonder om in te wonen. Investeer daarom eenmalig in isolatie en een zuinige verwarming voor je je interieur aanpakt.

2. Gezonde materialen

Bij de inrichting geef je de voorkeur aan gezonde materialen. Natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, kurk en katoen bevatten veel minder chemische stoffen dan sommige andere materialen. Van weekmakers en vluchtige organische stoffen is dan geen sprake.

3. Ecologisch wonen dankzij tweedehandsspullen

Tweedehandsspullen – of vintage, zoals we ze graag noemen – geven je woning meer cachet en zijn op-en-top milieuvriendelijk. Geen grondstoffenverspilling en geen afval: win-win.

Ecologisch wonen

Is kurk milieuvriendelijk?

De kurkeconomie wordt algemeen als erg milieuvriendelijk beschouwd. Om deze redenen is kurk een heel duurzaam materiaal:

  • Kurk helpt isoleren
  • Kurk in huis draagt bij aan een gezond binnenklimaat
  • Kurkproducten stoten geen chemische stoffen uit in je woning
  • Kurk is biologisch afbreekbaar en recyclebaar
  • Bij de productie van kurkvloeren en -wanden gaat niets verloren
  • Kurkeikwouden zijn van groot belang voor de natuur in Zuid-Europa
  • Kurken vloeren en wanden gaan decennialang mee