Een duurzame vloer is een vloer voor het leven

De keuze van materialen voor je interieur is altijd een afweging tussen stijl en functie, maar tegenwoordig ook van duurzaamheid. Duurzame materialen gaan langer mee, waardoor je er ook meer plezier van hebt. Daarnaast zijn ze ook nog eens beter voor het milieu. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? En hoe kies je bijvoorbeeld een vloer voor het leven?

Wanneer is iets “duurzaam”?

Duurzaamheid wordt omschreven als een ontwikkeling die voorziet in de behoeftes van de huidige generaties, zonder daarmee de toekomst van de mensheid in gevaar te brengen. Concreet komt het erop neer om afval, uitlaatgassen en het gebruik van hulpbronnen te beperken. Want als deze generatie bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen zou opmaken, zijn het de toekomstige generaties die met problemen zitten.

Hoe kun je zelf duurzaam leven?

Er zijn allerlei manieren om duurzaamheid zelf in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor groene stroom, tweedehands spullen of zonnepanelen, maar ook door in je woning duurzame bouwmaterialen te gebruiken. Zo verklein je namelijk de ecologische voetafdruk van je woning. Heb je bijvoorbeeld al aan een duurzame vloer gedacht?

Een duurzame vloer uitkiezen

Als je een duurzame vloer wil uitkiezen, moet je met een aantal aspecten rekening houden. Niet alleen wil je de juiste kleur en uitstraling, maar je wil ook weten hoe het product gemaakt wordt, hoeveel onderhoud het vergt, hoe lang het meegaat, enzovoort.

Wie op zoek is naar een duurzame vloer, zit met kurk helemaal goed. Kurk heeft goede akoestische en thermische eigenschappen, is brandwerend en antistatisch. Het materiaal wordt gewonnen uit de stam van de kurkeik, die vooral groeit in Spanje, Portugal, Italië en Marokko. De vervoersafstand is dus beperkt en er is weinig energie nodig voor de productie van kurk. Na een paar jaar is de schors teruggegroeid en kan er opnieuw geoogst worden. Bovendien gaan kurkvloeren bijzonder lang mee: ze zijn slijtvast, krasbestendig en kunnen tegen een stootje. Een vloer van kurk is dus een vloer voor het leven!

Meer weten over de duurzaamheid van kurk? Kom gerust eens langs in onze toonzalen voor een woordje uitleg van onze experts.