Een badkamer voor het leven: zo kun je ze ‘futureproof’ ontwerpen

blog 19 origineel - kopie

Wie een nieuwe badkamer kiest of zijn oude renoveert, hoopt natuurlijk dat die nieuwe aanwinst een leven lang meegaat. Om dat te bereiken, moet je niet alleen aan je toekomstige behoeftes denken, maar bijvoorbeeld ook duurzame materialen kiezen. Met deze tips lukt het je vast om je badkamer ‘futureproof’ te ontwerpen.

Een praktische badkamer voor elke levensfase

Bij het ontwerp van je badkamer moet je verder denken dan je huidige levenssituatie. Terwijl je nu misschien snel voor het werk de douche in springt, heb je in de toekomst mogelijk meer behoefte aan een bad. Kinderen vinden het bijvoorbeeld geweldig om in bad te plonsen, maar ook jij hebt later misschien meer behoefte aan een ontspannend bad. Daarom is het een goed idee om al vanaf het begin een combinatie van een bad en een douche te kiezen. Ook een inloopdouche is een goed idee: zo hoef je je later als bejaarde niet over te badrand te hijsen. Badkamerspecialist Van Marcke ontwikkelde hiervoor bijvoorbeeld een volledige productlijn, speciaal afgestemd op je leven nu én later.

Kies een stijl die je nooit beu wordt

We hopen natuurlijk dat we onze badkamer binnen tien jaar nog even mooi vinden. En dat is geen evidentie, want elk jaar duiken er weer nieuwe interieurtrends op. Wie graag het zekere voor het onzekere neemt, houdt zijn badkamerinrichting dus beter neutraal. Kies voor de muren, de vloer en badkamermeubels zachte kleuren, zoals aardtinten, wit en blauw. Experimenteer je toch graag met gewaagdere stijlen? Met leuke badkameraccessoires, zoals een hippe spiegel of een tof krukje, kun je je badkamer meer karakter geven.

Ontwerp je badkamer met aandacht voor het milieu

Als we een badkamer ontwerpen voor de toekomst moeten we ook aan het milieu denken. Er zijn verschillende manieren om een milieuvriendelijke badkamer te ontwerpen. Een eerste stap is je waterverbruik tot een minimum te beperken met een waterbesparende douchekop of een toiletspelbak met spaarknop. Moet je dan aan comfort inboeten? Nee, integendeel. Zo is er de Mistica, een regendouche die niet meer, maar net minder water verbruikt.

Maar ook door duurzame materialen te kiezen, kun je een verschil maken. In plaats van kunststof, gebruik je beter zoveel mogelijk glas, hout of kurkVloer- en wandbekleding in kurk zijn niet alleen ecologisch, ze gaan ook lang mee, zelfs in een vochtige ruimte zoals de badkamer. En dat is ook goed voor je portemonnee, want een vloer die lang meegaat kost je uiteindelijk minder.

Meer weten over duurzame badkamers? Spring binnen in een van de Big Blue Points van Van Marcke. Daar geven energieadviseurs je advies op maat. Of ben je al klaar om je eigen badkamer te ontwerpen? Leef je dan helemaal uit met de 3D-configurator!

Mistica sfeerbeelden