De magie van licht en donker in je interieur

blog 7 origineel - kopie

Baksteen, beton, hout, kurk, tapijt, vinyl, … Niet alleen de keuze van de materialen bepaalt de sfeer in je huis. Ook de kleuren hebben een grote invloed op de ambiance van elke kamer. En als je met licht en donker gaat spelen, wordt het helemaal interessant. Alles hangt natuurlijk van je stijl en smaak af.

We nemen licht en donker even onder de loep. Haal er jouw inspiratie uit voor een harmonieus en aangenaam interieur.

“En toen was er licht”

Zonder licht geen leven. Het grote voordeel van een licht interieur is dat het de ruimte “opklaart”. Licht geeft ruimte en doet een kamer zelfs groter lijken. Je kan ook moeilijk verkeerd doen met een witte wand of vloer.

Het tijdloze karakter van een licht interieur

Met een lichte vloer hoef je je geen zorgen te maken of het makkelijk combineert. Lichte kleuren geven je een fris, rustig en zuiver gevoel. En in een licht interieur kan je naar hartenlust decorstukken of meubels toevoegen.

Heeft een licht interieur dan geen schaduwkantjes?

Dat hangt er een beetje van af hoe ver je gaat. Alles in het wit kan wel eens gaan vervelen. Het ziet er netjes uit, maar een gebrek aan kleur kan ook kil en onpersoonlijk overkomen. Zorg dus voor wat kleurrijke accenten om warmte aan een ruimte toe te voegen.

Durven met donker

Natuurlijk hoeft niet alles in je huis in het licht te baden. Met donkere kleuren kan je een ruimte omtoveren in een warme cocoon. Zoals licht verruimt, maakt donker kleiner, maar dat hoeft geen nadeel te zijn in ruimtes die je vooral gezelliger wil maken.

Contrasten creëren

Donker op licht zorgt ook voor contrast, diepte en afwisseling. Een donker accent geeft ook een luxueuze uitstraling, een uiting van klasse en smaak. Nog een handig pluspunt van donker? Als je niet schoongemaakt hebt, valt dat minder op.

Streef naar harmonie in je interieur

Dat je met niets mag overdrijven, geldt ook voor het gebruik van donker in je huis. En dat je er ruimtes mee verkleint, wist je al. Denk dus niet aan een donkere vloer of wand in een ruimte die je zo al te beklemmend vindt. Te veel donkere kleuren kunnen ook een somber effect teweegbrengen.

Gebruik gewoon je gezond verstand, denk aan de functie die elke ruimte heeft of laat je adviseren. Eén magisch sleutelwoord zal je alvast voor donker onheil behoeden: zorg voor harmonie!

Een vloer of wand in kurk kan ook in zwart of wit

Bouwen met kurk is hipper dan ooit. Steeds meer bouwers en verbouwers ontdekken de verbazende veelzijdigheid van dit natuurlijke materiaal. Het is slijtvast, isolerend (zowel thermisch als akoestisch) en makkelijk te onderhouden. Kurkvloeren en -wanden zijn bovendien verkrijgbaar in oneindig veel stijlen en kleuren: van tegel- tot houtlook, van beton- tot natuursteeneffect en van spierwit tot gitzwart, met alle denkbare RAL- of Pantonekleuren daartussenin. Eén ding is zeker: de mogelijkheden van kurk zijn een bron van inspiratie!