Cocoonen: ontsnappen én ontspannen

Complex en veeleisend. Zo voelt een actief en drukbezet leven soms aan. Door nieuwe ontwikkelingen zoals smartphones en thuiswerk is het soms een uitdaging om werk en privé gescheiden te houden, en zijn de verwachtingen hooggespannen.

Een van de antwoorden op deze ontwikkeling is cocooning. Je zalig terugtrekken met een boek en een kop thee. Je met je kinderen in de zetel nesten voor een vermakelijke film. Je op de vloer neervlijen voor een intiem gesprek.

Door te cocoonen ervaar je geborgenheid, privacy en rust. Of hoe ontspannen een nieuwe invulling heeft gekregen …

co·‘coo·nen (cocoonde, heeft gecocoond)

Soms wordt het ons allemaal wat te veel. En dan wil je je even terugtrekken op een gezellige en geborgen plek. Een typisch menselijke reflex die in de vroege jaren 90 ‘cocoonen’ of ‘cocooning’ werd gedoopt. Wat cocoonen precies inhoudt?

  • Je terugtrekken in huiselijke kring
  • Je afsluiten voor de buitenwereld
  • Knus en gezellig samen zijn
Cocoonen

Je eigen nest bouwen

Cocoonen draait dus om dat ene plekje dat echt helemaal van jou is, waar je je op-en-top op je gemak voelt en waar je warmte en geborgenheid ervaart. Idealiter is je hele huis of appartement jouw persoonlijke cocon, maar je kunt ook een kamer of een hoekje inrichten als terugtrekplek.

De belangrijkste eis voor alle spullen en materialen in je coconruimte is dat ze zacht zijn. Harde vloeren of meubels geven je helemaal geen gevoel van intimiteit. Daarvoor heb je ultrazachte dingen nodig, zoals een sofa waarin je kunt verdrinken, een resem donzige kussens, zachte wandbekleding en een vloer die je blote voeten verwent. Voorzie ook gezellige verlichting, zoals een leeslampje. Maak van je cocon een leuke plek waar je graag alleen vertoeft of samen bent met vrienden en familie.