Behangen met kurk in plaats van behangpapier

Heb je plannen om 1 of meer kamers in je huis te behangen? Kurk is een volwaardig alternatief voor behangpapier. Ook met kurk geef je je interieur kleur en structuur. En wat meer is: een kurktegel heeft veel meer voordelen dan een rol behangpapier. Kurk isoleert beter, dempt het geluid en is beter afwasbaar. En een kurktegel lijm je makkelijker tegen je muur. We zetten de belangrijkste voordelen even voor je op een rij.

Stiller, warmer en energievriendelijker dan behangpapier

Met behangpapier ga je voor het puur decoratieve. Door een muur te behangen, geef je je huis niet echt een meerwaarde. Met een laag kurk van enkele millimeter dik kleef je een extra isolatielaag tegen je muren. Die houdt je kamers warm en haalt je energiefactuur naar beneden. Kurk dempt ook het geluid. Met kurk in plaats van behangpapier in je slaapkamer of living geniet je van de rust en de stilte.

Kurk: minder werk dan behangen

Behangen is een kunst. Kurktegels aanbrengen niet. Net zoals bij behangpapier moet je muur wel mooi vlak afgewerkt zijn om kurktegels te kunnen aanbrengen. Maar zodra je begint te behangen, kan er heel wat mislopen: naden die zichtbaar blijven, tekeningen of patronen die niet overeenkomen, dat lange stuk behangpapier dat dichtplooit of in de verkeerde richting valt, … Kurktegels zijn maximaal 60 op 90 cm groot en plak je heel makkelijk naast elkaar. Patronen komen automatisch overeen.

En ook het onderhoud van kurk is een fluitje van een cent: een kurkwand maak je proper met een licht vochtige doek. Of het nu het behangpapier in je living is, het behangpapier in je slaapkamer of het behangpapier in je keuken: het kan niet tegen water, tenzij je voor – duurder – afwasbaar behang gaat.

Kleur en structuur in huis zonder te behangen

Met behangpapier kies je voor vlakke wandbekleding. Wil je toch een beetje structuur op je muren? Dan heb je geen andere keuze dan voor duurder structuurbehang te gaan. Met de verschillende structuren en patronen van kurk geef je je ruimtes automatisch een unieke uitstraling. Zeker als je voor kurktegels met uitgefreesde patronen gaat, zoals onze Patterns-collectie.

De kleurenkeuze die je bij behangpapier hebt? Die heb je ook bij kurk. Groengrijs, denimblauw, hazelnootbruin: kurktegels kun je laten inkleuren in elke tint die je maar wilt.

1 keer kurk plaatsen = enkele keren behangen

Een ander nadeel van behangen? Het behangpapier in je living, slaapkamer of eender welke kamer moet je regelmatig vervangen. En dat betekent: afsteken, afweken of afstomen en opnieuw behangen. Een kurkwand gaat een leven lang mee. Onder andere dankzij zijn veerkracht: kurk geeft mee en neemt altijd zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Bij behangpapier zie je elk putje, scheurtje of kras. Kurk is ook 100% waterdicht. Kurktegels kun je aanbrengen in kamers waar je met behangpapier best wegblijft. Bijvoorbeeld in je badkamer of keuken. Tenzij je ook voor behangpapier in je badkamer of behangpapier in je keuken aardig wat geld wilt neertellen.

Prikbordkurk vervangt behangpapier in je kinderkamer

Behangpapier in je kinderkamer? Niet echt een goed idee. De putjes en gaatjes van de posters en foto’s die je kinderen ophangen, weghalen en verplaatsen, zijn na een tijd niet meer te tellen. De enige keuze die je dan hebt: opnieuw elke muur behangen. Met prikbordkurk mogen je kinderen zich laten gaan. Van gaatjes en putjes zie je niets. Geen fan van het typische bruin van prikbordkurk? No worries, je overschildert het in een wip in de favoriete kleur van je zoon of dochter.

Kurk: natuurvriendelijker dan behangen

En last but not least: kurk is 100% natuurvriendelijke en duurzame wandbekleding. Kurktegels zijn afkomstig van de schors van de kurkeik. Die schors wordt om de 9 jaar van de eik geschild. Dat is nodig om de boom te laten groeien. De kurkeik wordt zo 200 jaar oud en is goed voor 16 oogsten kurk. En omdat kurk een 100% natuurlijk materiaal is, is het ook volledig biologisch afbreekbaar en recycleerbaar.

Bekijk je graag de mogelijkheden die je met kurktegels hebt? Vraag gratis onze inspiratiegids aan.

Zelf zien en voelen welk effect een kurkwand heeft? Vind een Santana-showroom in je buurt.