3 manieren om de akoestiek in huis te verbeteren

Comfortabel wonen hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de ligging van je huis, de lichtinval, het energieverbruik, … Ook isolatie is cruciaal. En dan hebben we het niet alleen over thermische isolatie. Akoestische isolatie is minstens even belangrijk. Niemand is graag zijn buren tot last, en tuk op storende buitengeluiden zijn we al evenmin. Ontdek hier wat je kunt ondernemen om de akoestiek in huis te verbeteren.

1. Isolerende ramen en deuren

Is je woning ouder dan tien jaar? Dan is de kans groot dat er veel warmte verloren gaat door spleten en kieren. Zeker als je ramen of deuren niet recentelijk vernieuwd zijn. Ga minstens voor dubbelglas, en investeer ook in kwalitatieve profielen voor je ramen en deuren. Kies bij voorkeur voor isolerende materialen zoals pvc of aluminium. Je zult het verschil zeker merken op je energierekening!

2. Spouwmuren na-isoleren

Het na-isoleren van je spouwmuren is een andere belangrijke maatregel om de temperatuur in je woning constant te houden. Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat, de buitenmuur en de binnenmuur. De spouw is de opening tussen die twee muren. In een energiezuinige woning is die opening geïsoleerd. Bij oudere gebouwen is dat niet altijd het geval, maar dankzij de techniek van na-isoleren is er geen man overboord.

3. Kurk: de kroon op het werk

Wist je dat kurk de akoestiek in huis helemaal áf maakt? Kurk is een van bekendste isolatiematerialen en een referentie als het aankomt op akoestische isolatie. Ter vergelijking: één millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton.

Een kubieke centimeter kurk telt maar liefst 40 miljoen cellen. Die absorberen het geluid maximaal en maken komaf met galm, zowel in de ruimtes zelf als in de verdiepingen eronder. Ook het geluid van voetstappen wordt sterk afgezwakt en trillingen worden maximaal geabsorbeerd. Geen wonder dat kurk de favoriete ondergrond is van binnenhuisarchitecten voor de aankleding van hotels en vergaderzalen. Maar ook in je eigen woning bewijst kurk zijn nut: kurkvloeren en -wanden zijn ideaal voor speelkamers, studeerruimtes, bureaus en slaapkamers.

Nog meer raad nodig? Neem snel contact op voor meer informatie of geef je ogen de kost in een van onze toonzalen!